februari 10

0 comments

De eerste moedercirkel

Eindelijk was het zover. Ik had er zelf heel erg naar uit gekeken. Een droom die langzaam is gegroeid. Uit een eigen verlangen naar verbinding met andere mama’s en uit verlangen om als nestcoach iets waardevols te kunnen brengen voor mama’s die er nood aan hebben.

Een moedercirkel zou een veilige plek worden voor mama’s die hun zorgen willen delen, voor mama’s die zich af en toe wel eens eenzaam voelen, onbegrepen. Maar ook voor mama’s die hun weg al hebben gevonden, hun eigen manier van opvoeden en aan zelfzorg doen en dat willen delen met andere mama’s.

Moeder zijn betekent voor iedereen iets anders. En toch weer ook voor iedereen hetzelfde.

Mijn eerste moedercirkel stond eigenlijk gepland in september 2022. Maar vermits ik toen nog geen binnen locatie had om de cirkel te laten doorgaan en omdat ik net aan twee opleidingen was begonnen (HSP¨-coach en perinatale coach) besloot ik om de moedercirkels naar het voorjaar van 2023 te verplaatsen.

Woensdag 8 februari was het dan eindelijk zover: de allereerste moedercirkel zou doorgaan in Huis Paeonia. De groepspraktijk waar ik sinds eind 2022 was ingestapt. Ik nodigde heel wat mama’s uit mijn  omgeving uit en plaatste enkele postjes op sociale media. Er kwamen veel enthousiaste reacties. Ook op de plaatselijke markt voor vrouwelijke onderneemsters werd heel wat interesse getoond. Ik stuurde mails uit naar iedereen die zich ingeschreven had.

Enkele dagen voor de eerste moedercirkel zakte mijn moed toch wat in de schoenen. Een aantal mama’s die aanvankelijk zo enthousiast hadden gereageerd, haakten uiteindelijk af  o.w.v. verschillende redenen: geen opvang voor de kindjes, andere afspraken waar ze niet onderuit konden, vergist van datum…. Ondanks dat er maar enkele mama’s effectief konden aanwezig zijn, besloot ik toch om de cirkel te laten doorgaan. Omdat ik er zo in geloofde, omdat ik er effectief wou zijn voor de mama's die wel zouden komen. Uiteindelijk was het zover: woensdagavond 19u kwamen we samen met een klein groepje moeders op de zolderverdieping van Huis Paeonia.

We installeerden ons op de kussens en matten in een cirkel en maakten het gezellig.

Ik had mij voorbereid en een soort schema opgesteld wat ik allemaal wou doen. Ik had er echt zin in.

Nadat ik mezelf had voorgesteld en uitgelegd wat mijn bedoeling was met de moedercirkels, kwamen de andere mama’s één voor één aan de beurt om zich voor te stellen. Het gesprek vloeide van het ene onderwerp in het andere. We luisterde naar elkaar, knikten, begrepen elkaar en vertelde onze eigen ervaringen.  Toen ik voor de eerste keer even het uur checkte, zag ik dat we al bijna twee uur aan het babbelen waren. Heel gemoedelijk, begripvol, af en toe wat ventileren maar evengoed wat lachen met situaties die ons als moeder al eens waren overkomen.

Ik had een tekst bij over “moeder zijn” ik had allerlei opdrachtjes voorzien, schrijf en praat-oefeningen, wat spulletjes om een creatieve oefening te doen, enz….. Maar doordat wij zo gezellig en openhartig in gesprek waren geraakt, was de tijd voorbij gevlogen en had ik niets van de oefeningen kunnen aangeven.

Zoals verwacht, liep alles anders ?

Ik besloot om de avond af te ronden met de belofte dat we de volgende moedercirkel met de oefeningen aan de slag zouden gaan. Wat was dit een fijne avond geworden. De openhartigheid, de kwetsbaarheid, de verbinding tussen de mama’s. Ik had het mij niet mooier kunnen voorstellen.

Dankbaar met een grote glimlach rond onze lippen, namen we afscheid van elkaar en beloofden elkaar opnieuw te ontmoeten in de moedercirkel volgende maand.

Thema’s die zeker nog aan bod zullen komen in één van de volgende moedercirkels zijn:
*zelfzorg
*verbindend communiceren
*perfectionisme
*rituelen
*dramadriehoek versus geluksdriehoek
*de roos van Laery
*tienermama’s
*borstvoeding

De volgende moedercirkels gaan door op  woensdag 1 maart, 5 april, 3 mei, 7 juni
Wil jij graag eens deelnemen aan een moedercirkel? Schrijf je dan in via info@elsheremans.be
Wil jij graag eens over een bepaald thema babbelen? Geef mij gerust een seintje. 


Meer blog artikels

De laatste in een vrouwenlijn
Laat hier een review achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

ontvang mijn blog in je mailbox