augustus 25

0 comments

De kracht van hoog sensitiviteit

de kracht van hoog sensitiviteit

"Ik ben klaar voor de psychiatrie." Dat dacht ik wel eens. Tot ik besefte dat ik  HSP ben en de kracht van hoog sensitiviteit ontdekte 

Op de website  van HSP -Vlaanderen omschrijft Elaine Aron de kracht van hoog sensitiviteit aan de hand van de vier belangrijkste kenmerken.
D = diepgaande verwerking van prikkels en informatie;
O = overstimulatie of overprikkeling;
E = emotionele intensiteit (HSP’s vertonen een intensere reactie op zowel positieve als negatieve prikkels); de E staat ook voor ‘empathie’ of ‘inlevingsvermogen’;
S = sensorische sensitiviteit, gekenmerkt door opmerkzaamheid en oog hebben voor detail."

Diepgaande verwerking van  prikkels
Dit eerste kenmerk uit zich in mijn geval als volgt:  
Elke situatie waarbij ik emotioneel geprikkeld wordt (en dat zijn er veel als HSP-er) speelt zich verschillende malen opnieuw af in mijn hoofd. Gesprekken herhalen zich continue in mijn hoofd. Emoties van de anderen komen binnen. Woorden, gedrag, gebaren, gezichtsuitdrukkingen worden geanalyseerd. Ik denk diep na over wat er gezegd is, hoe iemand reageerde (vaak tot in de kleinste details) wat ik zelf voelde en reageerde. In deze diepgaande verwerking schuilt een enorme kracht.

Overprikkeling
Massa's prikkels komen binnen:  visuele prikkels. geluiden, emoties (ja ook die van de andere persoon, wat vaak heel verwarrend is) en dan begint mijn hoofd te analyseren: Hij/zij deed dit, keek zo, zei dat.... waarom? Wat bedoelde hij/zij  daar juist mee? Ik heb dit of dat geantwoord en gedroeg me zus of zo, had ik niet beter dit of dat gedaan?

Ik ben constant met mezelf in gesprek, vooral na situaties waarbij ik me niet 100% goed bij voelde, waar ik me onzeker voelde.

Situaties spelen zich als een film in mijn hoofd af alsof er elke 5 minuten op de "repeat"-knop wordt geduwd. Herhalen, herhalen, herhalen,.... Gesprekken herhalen zich continue, woorden, zinsdelen worden geanalyseerd en van alle kanten bekeken. 

Empathie
Alles wat ik hierboven omschrijf , gebeurt spontaan. Ik kan het niet tegenhouden. Wat ik WEL kan , is focussen op positieve dingen tijdens het gesprek of situatie. Ik stel mezelf automatische empathisch op meestal naar de anderen toe maar ook wel naar mezelf.  Als ik me schuldig voel, me schaam, me aangevallen voel, gekwetst voel en mijn gedachten worden piekergedachten, dan probeer ik mijn gedachten "om te denken", te relativeren. Dankbaar zijn voor de mooie dingen die er gezegd of gebeurd zijn, is een mooie kracht van hoog sensitiviteit.

Hsp-ers kunnen geen gedachten lezen 🙂
Doordat wij , hoog sensitieven, emoties van de anderen haarscherp aanvoelen,  denken we soms ook te weten wat de andere denkt. Toch klopt dat niet altijd. Wij kijken door het gedrag en woorden en voelen wat er speelt bij de andere wat betreft emoties. Maar dat betekent dus niet dat wij ook weten wat de andere denkt. Veel mensen zeggen vaak iets anders dan ze eigenlijk voelen diep van binnen. Daarom is NIVEA ( Niet Invullen Voor Een Ander) een grote uitdaging voor een hoog sensitief persoon .De kracht van hoog sensitieven is dat wij goed aan voelen wat er speelt bij anderen, maar we kunnen geen gedachten lezen 🙂

Storing tussen hart en hoofd
Bij vele mensen is de verbinding tussen hun hoofd (verstand) en hun hart (gevoel) verstoord of zelf verbroken. Dat kan te maken hebben met de manier waarop men is opgevoed en welke patronen er zijn ingeslopen door de jaren heen. Kinderen leven veel meer vanuit hun gevoel. Ze worden gevormd door het gedrag van hun ouders of opvoeders waardoor de verbinding tussen hart en verstand behouden zal blijven, meer verstoord worden of zelf verbroken wordt. Dit heeft tot gevolg dat men zich anders gaat gedragen dan men diep van binnen zou willen. 

Een ideale wereld
Wanneer mensen zich meer zouden gedragen vanuit hun hart en buikgevoel zou de wereld er heel anders gaan uitzien. Iedereen is diep in zijn binnenste warm, oprecht, medelevend en vol van liefde. Jammer genoeg zorgen genetische factoren of situatie in de kinderjaren er vaak voor dat die warme oprechte binnenwereld gekwetst en/of verstoord raakt. In een ideale wereld  zou de kracht van hoog sensitiviteit een prachtige meerwaarde vormen bij het omgaan met conflicten en het zoeken naar creatieve oplossingen (door out of the box denken). 

Mijn missie hier op aarde
Als nestcoach en verpleegkundige op neonatologie is het mijn missie hier op aarde om die pure onvoorwaardelijke liefde en warmte tussen ouder en kind , die diep van binnen in ieder van ons aanwezig is,  terug naar boven te brengen, aandacht te geven, een plaatsje te geven. Door mijn kracht als hoog sensitief persoon voel ik intens mee in de vreugde bij de geboorte van een baby. Mijn empathisch vermogen maakt het mogelijk om ouders gerust te stellen en te begeleiden in moeilijke situaties. Zowel in het ziekenhuis als thuis, zowel bij het prille begin als op latere leeftijd wanneer de ouders hun buikgevoel lijken verloren te zijn.

Herken jij jezelf hierin?
Vraag je jezelf af of jij misschien ook wel hoog sensitief bent?
Of weet je al dat je HSP bent maar blijf je er nog mee struggelen? Ben jij op zoek naar antwoorden op al je vragen hierover? 

Neem gerust contact met mij op . Dan bekijken we samen wat ik voor jou kan betekenen. 

Of neem een kijkje in mijn boek "een warm nest" In het tweede deel ga ik uitgebreid in op hoe je mentaal kan minimaliseren oftewel hoe je je gedachten kan leren omdraaien.Meer blog artikels

De laatste in een vrouwenlijn
waar word jij gelukkig van?
Laat hier een review achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

ontvang mijn blog in je mailbox