maart 18

0 comments

Fixed of groeimindset?

Heb jij al eens gehoord over een groeimindset en fixed mindset? Ik leg je graag het verschil uit tussen beide en hoe mijn leven een positieve wending heeft gekregen door mijn groeimindset opnieuw te ontdekken

Wanneer je een fixed mindset hebt, blijf je (vaak onbewust) op hetzelfde niveau trappelen Zo’n fixed mindset bevindt zich in de comfort zone, gekende materie, die voelt veilig en vertrouwd aan. Anderzijds kan dat ook een hindernis zijn, een valkuil en obstakel dat belet om te groeien, om bij te leren.
Typische kenmerken van fixed mindset zijn principieel zijn, vasthoudend, comfortabel, veilig, vertrouwd , maar ook angst voor verandering, gedachten zoals vb “Dit gaat nooit lukken” “ik ben nu eenmaal zo” “ik moet dit of dat” "Ik kan dat niet”

Als je aarzelt groeit je angst, als je probeert groeit je moed
Als je vastzit in een fixed mindset , groeit je angst, als je de uitdaging durft aangaan, groeit je moed

Wat is nu zo’n groei mindset?
Groeien, leren, ontwikkelen, verder gaan, doelen bereiken, dromen waarmaken
Als baby en als kind hoort het er gewoon bij. Kinderen en jongeren gaan naar school en leren (soms zelfs in razendsnel tempo) allerlei dingen bij. Maar niet alleen op school leren ze enorm veel bij. Ook thuis krijgen ze voorbeelden te zien waaruit ze lessen leren. Talenten worden volop ontdekt en ontwikkeld Kinderen weten vaak ook heel goed wat ze willen Ze gaan gemakkelijk recht op hun doel af en laten zich niet snel tegenhouden door obstakels of hindernissen van buitenaf. Fascinerend eigenlijk

Op een bepaalde leeftijd lijkt dat groeiproces stillaan uit te bloeien. Eens men een job heeft, een vaste relatie, een gezin dan stopt het (bij)leren vaak ook bij velen. Althans dat lijkt zo, want eigenlijk is gans ons leven een leerproces. Denk maar bijvoorbeeld aan bijscholingen voor je werk of allerlei cursussen en info avonden die je misschien volgt. Misschien lees je wel graag of luister je graag naar educatieve podcasts. Onbewust leren we elke dag nieuwe dingen.
 "Je bent nooit te oud om te leren." Gans het leven is een aaneenschakeling van leermomenten, gans het leven is een groeiproces. Levenslessen komen op elke leeftijd voor. Afhankelijk welke obstakels of overwinningen je tegenkomt op je levenspad zou je uit alles kunnen leren.
Bij elke tegenslag kan je jezelf de vraag stellen: “wat doe ik hiermee? Blijf ik bij de pakken zitten? Of leer ik er iets uit en ga ik daarmee aan de slag?”
Bij elke handeling in je leven kan je stilstaan bij de vraag “waarom doe ik dit en wil ik dat ook? Welke gevolgen heeft hetgene wat ik doe en is er misschien een andere, misschien beter oplossing, methode, gedachte die mij verder helpt op een positieve manier?

Met een groei-mindset blijf je je spontaan ontwikkelen op gebieden waar je je voor interesseert. Vb avondschool, hobby’s, verenigingen, boeken lezen, documentaires bekijken, podcast beluisteren,….
Typische kenmerken van een groeimindset zijn
nieuwsgierigheid, leergierigheid, uitdagingen durven aangaan , ontwikkelingsgericht zijn , bereidheid om valkuilen te ontdekken en te overwinnen, los te laten

Herken jij jezelf in een fixed mindset of een groei-mindset?
Enkele jaren geleden had ik zelf nog een fixed mindset. Ik zat vastgeroest in een perfectionistisch patroon. Stapje voor stapje ben ik geëvolueerd van een fixed mindset naar een open groeimindset dankzij therapie, boeken en podcastsen cursussen. Het ontdekken van het minimalisme heeft me een flinke duw in mijn rug gegeven. Door te leren minimaliseren zowel op materieel vlak (ontspullen) mentaal vlak (ont-moeten) als fysiek vlak (ontspannen) leerde ik loslaten, waardoor ik kon groeien als mens. Ik leerde spullen loslaten waardoor ik meer ruimte kreeg rondom mij, meer overzicht. Ik leerde negatieve gedachten loslaten waardoor ik kon groeien naar een positieve mindset. 

In welke mindset je je ook bevindt, het is nooit te laat om te veranderen.
Wil je groeien? Of wil je ter plaatse blijven trappelen?
Wil je jouw doelen bereiken?
Wil je je dromen waarmaken, hoe onbereikbaar ze ook lijken?
Of is alles oke zoals het nu is?
Heb je je  doelen en dromen al bereikt en geniet je  met volle teugen van elke dag?

Ik nodig je graag uit om eens stil te staan en je af te vragen en welke mindset je zit.


Meer blog artikels

De laatste in een vrouwenlijn
waar word jij gelukkig van?
Laat hier een review achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

ontvang mijn blog in je mailbox