maart 18

0 comments

Teveel prikkels? Opruimen helpt

Teveel prikkels......wat betekent dat? Wat zijn prikkels en wanneer is het teveel? In dit artikel vertel ik hoe ik ondervonden heb hoe minimaliseren voor mij  opluchting en rust bracht, in mijn huis en mijn hoofd

Prikkels zijn gewaarwordingen van buitenaf of intern. Geluid, licht, fysieke sensaties (warmte van een dekentje ,koude vloer onder je blote voeten, pijn in je rug, spanning in je nek)
Interne prikkels zijn vb gevoelens, emoties, gedachten, dromen, verlangens
Door een teveel aan prikkels (zowel intern als extern) is mijn systeem door de jaren overbelast geraakt. Onbewust zocht ik naar manieren om al die prikkels die ik binnen kreeg te verwerken of zelfs weg te krijgen. Ik verlangde meer en meer naar rust in mijn leven. Als mama van twee, werkende in de zorgsector en extravert bezig bijtje kreeg ik dagelijks heel veel prikkels binnen.

Ik weet nu dat die prikkels door mijn hoog gevoeligheid rechtstreeks in mijn limbisch brein terecht komen. Dat is het deel van de hersenen waar emoties verwerkt worden. Voor meer wetenschappelijk inzichten rond werking van het brein bij hoogsensitieve personen verwijs ik graag naar https://www.hspvlaanderen.be/nl/wat-is-hsp/wetenschap

 Integenstelling tot anderen,niet hoogsensitieve personen, waar alle prikkels gefilterd worden door de thalamus wanneer ze de hersenen binnenkomen, waardoor slechts een deel van de prikkels het emotionele brein bereikt, komen bij mij, net als bij andere HSP-ers alle prikkels rechtstreeks in het emotionele brein terecht.

Gevolg: ik kreeg het steeds moelijker om alle prikkels te verwerken die binnen stroomden doordat ik mezelf niet de tijd gunde om te ontprikkelen. Elke reactie van mensen uit mijn omgeving, elk geluid, elke geur, elke gedachte komt regelrecht binnen in mijn emotionele brein.
Gevolg: piekeren, achter elk woord of elke uitspraak een betekenis zoeken, in gedachten herhalen en proberen te achterhalen wat er nu juist mee bedoeld werd. Elke actie, huishoudelijke klus, taak op het werk analyseren en uitzoeken welk de beste manier van uitvoeren zou zijn om toch maar niemand te kwetsen of tekort te doen. Constant bezig zijn met wat anderen ervan zouden denken en me daar aan gaan aanpassen.

Als ik het hier zo nu neerpen, word ik al opnieuw doodmoe als ik er aan terug denk hoe intens ik onder al die prikkels leed.

Ik werd me bewust van alle prikkels die binnenkwamen en begon na te denken wat ze met mij deden: Sommige lokten frustraties uit, anderen joegen mij op, nog anderen maakte mij onrustig. Sommigen zetten mij aan het piekeren.

Hoe meer ik begon te beseffen dat ik last had van al die prikkels, hoe meer manieren ik zocht om er mee om te gaan. Ik ging grenzen stellen en aandacht geven aan mezelf en aan de prikkels die ik fijn vind. Ik vond manieren om het te veel aan prikkels te verwerken of te verminderen. Om die (voor mij broodnodige) rust en balans creëren in mijn leven.

1. materiele omgevingsprikkels verminderen
*ontspullen: het teveel aan spullen in huis of op je werkplek wegdoen. Enkel die spullen overhouden die je echt nodig hebt en gebruikt. Op die manier beperk je prikkels vanuit je dichte omgeving waar je je begeeft. Hoe minder spullen er rondom jou staan, hoe minder prikkels je kan binnen krijgen. De fysieke lege ruimte rondom je brengt je brein tot rust
*eigen ontprikkel-plekje creëren: Een plekje waar creativiteit kan stromen, aan meditatie, yoga of journaling kan gedaan worden. Waar de prikkels van de dag  verwerkte kunnen worden, waar men even alleen kan zijn met eigen gedachten en op adem kan komen, waar men tot rust kan komen na een drukke dag. Waar  efficiënter kan gewerkt worden.  Zo'n plekje kan wonderen doen om je goed te voelen in je vel. Klik hier voor het ebook "creëer je eigen plekje"

2. digitale prikkels verminderen:
*mailbox opruimen, uitschrijven uit nieuwsbrieven die mailbox terrosiseren 😉
*meldingen van smartphone uitzetten
*alle ongebruikte apps op schermen verwijderen
*schermen minstens een half uur voor bedtijd uitzetten

3. mentale prikkels verwerken door
*te ont-moeten: niks MOET ,niksen mag
*groeimindset stimuleren
*focus op aangename prikkels
*hoofd opruimen vb braindump, schrijven in flow,
*bewuster rustiger leven(zie ook challenge rust bewust)
*zelfzorg: aandacht voor jezelf
*zorgen en angsten te delen (blog schrijven, praten)

4. Onaangename fysieke prikkels verminderen 
*noisecanceling hoofdtelefoon
*zonnebril, zonnehoedje
*kleding met zachte soepele aangename stoffen te dragen
*bewegingen die goed voelen: dansen,yoga, zwemmen, wandelen
*in een cocon kruipen vb snoezelbox
*mediteren
*aangename geuren in huis te verspreiden (wierook, geurstokjes, smudgesticks)

5. negatieve emotionele prikkels beperken
*bewaak je grenzen door nee te durven zeggen
*communiceer open en verbindend naar anderen wanneer je teveel prikkels binnen krijgt
*Beschuldig niemand van het feit dat jij teveel prikkels binnenkrijgt.

Hoog sensitief zijn betekent een grotere nood aan rust en balans dan de doorsnee mens. Ontprikkelen is essentieel om een aangenaam stressvrij leven te kunnen leiden als HSP-er.

Wil je graag meer handvaten en tools om te ontprikkelen? Klik op de knop hieronder en ontdek  meer.


Meer blog artikels

De laatste in een vrouwenlijn
Laat hier een review achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

ontvang mijn blog in je mailbox