Een opgeruimd huis brengt rust. Een waarheid als een koe ! Wat als het jou niet meer lukt om alles opgeruimd te houden? Ontdek in dit artikel het positieve effect van ontspullen.
Laten we even wegdromen naar het positieve effect van ontspullen. Hoe fijn zou het zijn als je aanrecht schoon leeg zou zijn en alle was netjes gesorteerd in de kastenligt? Maar wat met een wasmand met vuile was en of met strijk in de berging staat? Of wanneer er na het avondeten vaat op het aanrecht staat? Of als er speelgoed in de woonkamer ligt in plaats van in de speelkamer?
Laten jouw kinderen of partner misschien van alles rondslingeren? Ben jij constant bezig bent met hun spullen terug op de juiste (volgens jou alleszins) plaats terug gaat leggen?
Frustrerend? Wanneer jij onrustig wordt omdat er ALTIJD wel IETS staat wat op zijn plaats moet gezet worden. Wanneer er altijd her en der spullen blijven liggen waarvan je eigenlijk niet goed weet waar je er mee naar toe moet. Dan heb je misschien nog geen systeem gevonden hebt om de orde in huis onder controle te houden.
Mijn gouden tips voor jou:
1. Ontspullen= minder spullen = meer ruimte = meer rust
Hoe minder spullen er in huis zijn, hoe minder je er aandacht moet aan geven. Aandacht in de vorm van onderhouden (afwassen, wassen ,opplooien), terug op zijn plaats zetten na gebruik, herstellen , enz.... Door spullen weg te doen, zal je meer ruimte creëren in je huis. Daardoor zal je vanzelf ook rustiger worden in je hoofd. Je hebt meer overzicht, moet niet meer zoeken naar spullen en je besteed minder tijd aan opruimen en onderhouden van spullen. In mijn blog "vier strategieën voor meer vrije tijd" lees je nog meer positieve effecten van ontspullen. Wanneer je start met onstpullen , zal je snel merken dat er veel minder spullen zullen rondslingeren in huis en zal je kunnen genieten van het positieve effect van ontspullen.
2. Evenwicht tussen je input en je output.
Om het positieve effect van ontspullen effectief te voelen is het belangrijk om je input en output aan spullen in balans te houden. Met input bedoel ik alles wat er binnen komt in je huis. Bijvoorbeeld boodschappen, kadootjes, spullen die je leent enz.... Door je aankoopgedrag eens onder de loep te nemen, kan je al een grote stap in de juiste richting zetten en op die manier je input onder controle houden. Consuminderen is hier een mooi voorbeeld van. Je hebt misschien al wel eens gehoord van de regel "een in is één uit"? Dat betekent dat je pas iets nieuws koopt als je een ander item wegdoet.
Met output bedoel ik alles wat er buiten gaat. Afval, spullen die je geleend hebt, kadootjes, allerlei documenten voor werk of school, enz.... Je kan een plaatsje voorzien in je huis, waar je je output-spullen sorteert en klaarzet
3. Een vaste en logische plaats voor alle spullen in huis.
Bespreek samen met je kinderen en partner welke spullen jullie waar willen bewaren. Zoek een plaats waar iedereen tevreden mee is. Want wat voor jou een logisch plaats is, kan voor anderen misschien niet logisch zijn. Wanneer je eenmaal die vaste plaats hebt gevonden, oefen er dan in om de spullen ook steeds ook diezelfde plaats terug te leggen, zo snel mogelijk na gebruik.
Geef iedereen tijd om te wennen aan (nieuwe) vaste plaats voor jullie spullen. Werken je huisgenoten niet mee? Praat dan opnieuw met hen, zonder oordeel maar wel vanuit je eigen gevoel. (cfr verbindend communiceren) Maak hen vriendelijk attent op waarom het voor jou belangrijk is dat spullen terug op zijn juiste plaats worden gelegd. Lukt het toch niet? Herbekijk het dan nog even en zoek eventueel een andere plaats. Je kan er zoveel mee experimenteren als je wil.
Dus de drie gouden regels voor meer rust in je huis:
1. Ontspullen
2. balans in en output
3. Vaste plek voor alles
Aan de slag !
Pas deze drie gouden regels toe en ontdek het positieve effect van ontspullen. Geniet van het mooie resultaat dat je huis veel minder rommelig is waardoor jullie allemaal fijn tot rust kunnen komen thuis. Er mag nog steeds geleefd worden in huis, maar het zal een pak aangenamer worden met minder chaos en rommel 🙂
Wil je je graag nog meer lezen over ontspullen en balans vinden als werkende ouder? Lees dan mijn boek "een warm nest" Hierin vind je onder andere een concreet stappenplan rond ontspullen.