
Doordat ik enkele jaren geleden door verschillende omstandigheden plots veel bewuster werd van waar ik stond in mijn leven, wat ik had en waar ik naartoe wou, waar ik goed in was en waar ik tegen aan liep, werd ik mij ook meer een meer bewust van het belang van zelfzorg.
Ik was een werkende mama van twee tieners, gelukkig getrouwd en had een mooie maar toch erg veeleisende en energie vretende job. Ik was dagelijks bezig met iedereen rondom mij gelukkig te maken, te verzorgen (letterlijk en figuurlijk) en te organiseren. Ik hield verschillende bordjes draaiende. Nauwelijks tijd nemen voor pauze , rustig te worden en bewust te worden waarmee ik eigenlijk bezig was.
Tot er enkele ingrijpende gebeurtenissen plaatsvonden in mijn leven. Ik verloor op korte tijd enkele mensen die mij heel nauw aan het hart lagen. Daarnaast liep ik in mijn job ook steeds meer aan tegen mijn eigen perfectionistisch patroon en mijn hoog sensitiviteit . Ik was mezelf compleet aan het verliezen om toch maar goedgekeurd te worden door anderen en vooral geen fouten te willen maken, want dat was onverantwoord in mijn job.
Zelfzorg bestond voor mij hoofdzakelijk er op letten dat ik toch voldoende dronk overdag en mijn slaap respecteren. Maar verder dan dat ging het niet meer.
Nu enkele jaren later, DURF ik gaan zitten met een kopje thee en een doos koekjes naast mij, terwijl er drie manden wasgoed staan te wachten en mijn tieners vragen wat en wanneer we gaan eten. Voor mij is zelfzorg " op de pauze knop duwen en genieten, zonder me schuldig te voelen"
Toen ik een webinar bij Femma met als titel "zelfzorg is meer dan een bruisbal in bad" volgde, luisterde ik geboeid naar Hade Wouters en haar uitleg en inspirerende inzichten rond zelfzorg. Wat mij het meeste intrigeerde en tegelijk ook nieuw voor mij was, waren de verschillende soorten zelfzorg. Daar had ik eerlijk gezegd nooit bij stil gestaan. Voor mij was zelfzorg inderdaad een warm badje nemen , met een tas thee en dessertje naar "thuis" kijken of een goed boek lezen.
Dat er verschillende soorten zelfzorg bestaan, was voor mij toch wel een eyeopener die ik in dit artikel graag wil delen met jou.
De 6 soorten zelfzorg
1. zelfverwennerij:
een gebakje, een glaasje cava, pralines, een massage.
Voor mij persoonlijk is dat mijn dagelijks stukje chocolade! een dag geen chocolade is een dag niet geleefd 🙂 Wat is jouw favoriete zelfverwennerij?
2. zelfdestructief gedrag:
sigaretje, glaasje wijn, chips, (te) intensief sporten.
In deze categorie zou ik mijn tekort aan slaap kunnen zetten. Wanneer ik tijd neem om iets creatiefs te maken, dan geraak ik zo in een flow dat ik helemaal de tijd uit het oog verlies en dus veel te laat ga slapen. Op lange termijn moordend voor een ochtendtype als ik .
3. coping gedrag: (doekje voor het bloeden)
Boeken lezen, podcast volgen, cursussen volgen. Je denkt dat je aan zelfzorg doet want je bent echt wel met jezelf bezig he. Boeken lezen rond persoonlijke ontwikkeling, oplossingen zoeken voor jouw problemen (of die van je kinderen) maar door veel te lezen , inspiratie en kennis op te slurpen, gaat er uiteindelijk nog steeds niets veranderen. Zolang je alles wat je leest en leert niet TOEPAST, verandert er niks. Je bedekt of omzeilt dus eigenlijk het probleem. Je draait er in rondjes omheen zonder het effectief aan te pakken. Een ander voorbeeldje: allerlei opbergmiddelen kopen om al je spullen in te bewaren. Daarmee los je het probleem van rondslingerende spullen misschien eventjes op. maar je pakt het onderliggende probleem niet aan. Je verlegt gewoon het probleem. Je stopt je spullen letterlijk weg. Echte zelfzorg in dit voorbeeld zou zijn als je aan de slag gaat met je spullen: sorteren en enkel bewaren wat je nog gebruikt en echt mooi vindt.
4. #selfcare:
Dit gaat over allerlei producten op de markt Vb verzorgingsproducten, hulpmiddeltjes, mooie (symbolische) juweeltjes, kristallen, edelstenen. Begrijp me niet verkeerd, ik beweer niet dat al die spulletjes lapmiddeltjes zijn. Helemaal niet, als jij je er goed bij voelt om één of andere essentiële olie te gebruiken of een armbandje te dragen met een bepaalde soort edelstenen die je helpen en kracht geven, mooi zo! Maar wees je ervan bewust dat het niet die kristallen zijn die je kracht geven maar wel de GEDACHTE/het geloof dat die kristallen je kracht geven, Omdat je erin gelooft dat je sterker in je schoenen zal staan of relaxter of.... dankzij die hulpmiddelen, zal dat ook zo zijn. Dus hulpmiddelen werken wel degelijk maar enkel als jij erin gelooft. Daarom werkt deze vorm van zelfzorg niet voor iedereen.
5. extra bordje om draaiende te houden.
Wanneer je zelfzorg gaat bekijken als iets dat MOET om je te kunnen ontspannen. Dan klopt er iets niet. Ik geef een voorbeeld/ je bent een werkende mama met een lange to-do lijst. gaan werken, huishouden, kinderen helpen, eten maken, boodschappen doen enz.... wanneer je zelfzorg nog eens bij aan dat lijstje gaat toevoegen, betekent dat dat je er nog een extra bordje bij wil nemen. Je plant vb een yoga les in in je drukke dagschema. Tijdsdruk en waarschijnlijk een hoofd vol to-do's zorgen ervoor dat die yogales als zelfzorg een" MOET" word en waarschijnlijk niet beoogde resultaat zal hebben, dan wanneer je er bewust tijd voor vrijmaakt en niet rap rap tussen door doet. In dit geval is zelfzorg dus één van je to-do's i.p.v. echt bewust ontspannen en tijd vrij maken om te genieten en eens alles opzij te zetten voor jezelf. Zelfzorg als extra bordje dat je moet draaiende houden, vertrekt vanuit een foute intentie. Je doet dan zelfzorg omdat je hebt gehoord of gelezen dat het je deugd zal doen. maar misschien niet omdat je het zelf ECHT graag wil. Wanneer je zelfzorg als een "taak " inplant, klopt het niet meer. Tenzij je op dat moment effectief op de pauze knop kan drukken en time-out nemen in de rush van je dag. Wanneer je BEWUST bent van wat je aan het aan doen bent en daar ook van kan genieten. Van zodra dat wegvalt en het dus een taakje uit de lijst wordt, klopt het niet meer en wordt het een extra bordje dat je wil draaiende houden i.p.v. echte effectieve zelfzorg.
6. Echte zelfzorg
Dat is tijd maken voor jezelf, voor dingen die je graag doet, waar je energie van krijgt, waar je blij van wordt. Ook al staat er een afwas te wachten en drie manden strijk. Echte zelfzorg is nutteloos maar zinvol bezig zijn. Bewust tijd maken en genieten. Hoe je dat doet, kan op verschillende manieren. Dat kan op één van bovenstaande manieren zijn. Maar dat hoeft niet. Zelfzorg is waar jij je het beste bij voelt, zonder je schuldig te voelen. Zelfzorg zit in je hoofd en je buik, je intuïtie durven volgen, luisteren naar je lichaam, grenzen stellen. Als je moe bent, gaan slapen, als je honger of dorst hebt, eten (liefst iets gezond maar uiteraard mag het ook gewoon iets lekkers zijn) Zelfzorg betekent nee durven zeggen tegen anderen en ja tegen jezelf. Zelfzorg is jezelf graag zien, zoals je bent, met al je kantjes, vetrolletjes, kleine of grote borsten, je vrouw voelen van binnenuit.
Ik heb ontdekt tijdens het ontspullen dat ik daar blij van werd. Ik genoot ervan om alles eens deftig te sorteren en weg te doen wat niet meer gebruikt werd en enkel te bewaren wat goed voelde voor mij. Voor mij persoonlijk is ontspullen een vorm van zelfzorg. Stilstaan bij alle spullen die ik had en nadenken over mijn leven en waar ik nog naartoe wilde. Daarnaast heb ik een tweede soort van zelfzorg ontdekt voor mij. Dat is ont-moeten. Het woordje moeten schrappen uit mijn woordenschat heeft voor mij een wereld van verschil gemaakt .Ik ben daardoor getransformeerd van een hardnekkige perfectionist en pleaser naar een rustige minimalist die oprecht kan genieten van alles wat ze doet. Voor mij MOET er niet veel meer 🙂
Welke zelfzorg pas jij toe? Kies jij voor de verwennerij of voor de #selfcare? Of is voor jou zelfzorg inderdaad een yogales op je lange ToDo lijst ? Welk effect heeft de zelfzorg die jij toepast op jouw leven? Voelt het goed? Krijg je er energie van? Dan ben je goed bezig! Is dat niet het geval? Zorgt jouw zelfzorg voor teveel negatieve neveneffecten? Dan is het misschien tijd om een stil te staan en op zoek te gaan welke vorm van zelfzorg wel echt bij jouw past.
Vragen of bedenkingen? Ik ben er voor jou!
Laat gerust een reactie achter of mail mij via info@elsheremans.be