februari 26

0 comments

Verschillende soorten zelfzorg

Doordat ik enkele jaren geleden door verschillende omstandigheden plots veel bewuster werd van waar ik stond in mijn leven, wat ik had en waar ik naartoe wou, waar ik goed in was en waar ik tegen aan liep, werd ik mij ook meer een meer bewust van het belang van zelfzorg.
Ik was een werkende mama en had een mooie maar erg verantwoordelijke functie als verpleegkundige op een neonatologie. Zelfzorg bestond voor mij hoofdzakelijk voldoende drinken overdag en mijn slaap respecteren. Maar verder dan dat ging het niet.

Tegenwoordig durf  ik gaan zitten met een kopje thee en een doos koekjes naast mij, terwijl er drie manden wasgoed staan te wachten en mijn tieners vragen wat en wanneer we gaan eten.

Voor mij is zelfzorg
"op de pauze knop duwen en genieten,
zonder me schuldig te voelen"

Tijdens een webinar bij Femma met als titel "zelfzorg is meer dan een bruisbal in bad" ontdekte ik ook andere soorten zelfzorg. In deze blog zet ik ze graag nog eens op een rijtje 

1. zelfverwennerij:
een gebakje, een glaasje cava, pralines, een massage.
Voor mij persoonlijk is dat mijn dagelijks stukje chocolade! een dag geen chocolade is een dag niet geleefd 🙂 Wat is jouw favoriete zelfverwennerij?

2. zelfdestructief gedrag:
sigaretje, glaasje wijn, chips, (te) intensief sporten.
In deze categorie zou ik mijn tekort aan slaap kunnen zetten. Wanneer ik tijd neem om iets creatiefs te maken, dan geraak ik zo in een flow dat ik helemaal de tijd uit het oog verlies en dus veel te laat ga slapen. Op lange termijn moordend voor een ochtendtype als ik .

3. coping gedrag: (doekje voor het bloeden)
Boeken lezen, podcast volgen, cursussen volgen. Je denkt dat je aan zelfzorg doet want je bent echt wel met jezelf bezig he. Maar zolang je alles wat je leest en leert niet toepast, verandert er niks. Je draait  in rondjes om het probleem heen zonder het effectief aan te pakken. 

4. #selfcare:
Dit gaat over allerlei producten op de markt Vb verzorgingsproducten, hulpmiddeltjes, mooie (symbolische) juweeltjes, kristallen, edelstenen. Begrijp me niet verkeerd, ik beweer niet dat al die spulletjes lapmiddeltjes zijn. Helemaal niet, als jij je er goed bij voelt om één of andere essentiële olie te gebruiken of een armbandje te dragen met een bepaalde soort edelstenen die je helpen en kracht geven, mooi zo! Maar wees je ervan bewust dat het niet die kristallen zijn die je kracht geven maar wel de gedachte/het geloof dat die kristallen je kracht geven, Omdat je erin gelooft dat je sterker in je schoenen zal staan of relaxer. Dus hulpmiddelen werken wel degelijk maar enkel als jij erin gelooft. Daarom werkt deze vorm van zelfzorg niet voor iedereen.

5. extra bordje om draaiende te houden.
Wanneer je zelfzorg gaat bekijken als iets dat "moet", dan klopt er iets niet. Ik geef een voorbeeld/ je bent een werkende mama met een lange to-do lijst. Wanneer je "zelfzorg" nog eens bij aan datto-do-lijstje gaat toevoegen, betekent dat dat je er nog een extra bordje bij wil nemen. Je plant vb een yoga les in in je drukke dagschema. Tijdsdruk en waarschijnlijk een hoofd vol to-do's zorgen ervoor dat die yogales waarschijnlijk niet beoogde resultaat zal hebben. Zelfzorg als extra bordje dat je moet draaiende houden, vertrekt vanuit een foute intentie. Je doet dan zelfzorg omdat je hebt gehoord of gelezen dat het je deugd zal doen. maar misschien niet omdat je het zelf echt graag wil. Wanneer je zelfzorg als een "taak " inplant, klopt het niet meer. Zelfzorg  is pas effectief  wanneer je bewust en met goesting  op de pauze knop kan drukken in de rush van je dag.

6. Echte zelfzorg
Dat is tijd maken voor jezelf, voor dingen die je graag doet, waar je energie van krijgt, waar je blij van wordt. Ook al staat er een afwas te wachten en drie manden strijk.

Echte zelfzorg is nutteloos maar zinvol bezig zijn.

Bewust tijd maken en genieten. Hoe je dat doet, kan op verschillende manieren. Dat kan op één van bovenstaande manieren zijn. Maar dat hoeft niet. Zelfzorg is waar jij je het beste bij voelt, zonder je schuldig te voelen.

Zelfzorg zit in je hoofd en je buik,
je intuïtie durven volgen,
luisteren naar je lichaam : rusten als je moe bent en te bewegen als je daar de energie voor hebt
grenzen stellen: nee durven zeggen tegen anderen en ja tegen jezelf.

Welke zelfzorg pas jij toe?
Welk effect heeft de zelfzorg die jij toepast op jouw leven? Voelt het goed? Krijg je er energie van? Dan ben je goed bezig!

Is dat niet het geval? Zorgt jouw zelfzorg voor teveel negatieve neveneffecten? Dan is het misschien tijd om een stil te staan en op zoek te gaan welke vorm van zelfzorg wel echt bij jouw past.

Vragen of bedenkingen? Ik ben er voor  jou!


Meer blog artikels

De laatste in een vrouwenlijn
Laat hier een review achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

ontvang mijn blog in je mailbox