MOEDER CIRKELS

* Samenkomen met moeders 
* Luisteren naar elkaars verhaal
* Herkenning, steun en begrip vinden
* Rust en veiligheid vinden
* Onder begeleiding van een  professionele hulpverlenerWaarom ik startte met moedercirkels....

Ik ben zelf moeder van twee zonen sinds 2003 en 2006. Ik ben de enige vrouw ben in huis. Op zich niets speciaal, das waar en toch miste ik iets .... Gelukkig heb ik een handjevol vriendinnen rondom mij die soortgelijke situaties zitten waar ik met mijn verhaal terecht kan.

 Het idee om moedercirkels te organiseren is deels voort gebloeid uit mijn eigen nood aan verbinding met  moeders en deels uit mijn enthousiasme om moeders met elkaar te laten verbinden in de puurste vorm. Gewoon luisteren naar elkaar, begrepen en ondersteund voelen.

Luisteren met open geest en hart, kan iedereen.... ook jij. Het is zo waardevol en ondersteunend. Waarom zouden we dat niet meer kunnen doen?

Is een moedercirkel iets voor jou?

Wanneer de meeste van deze stellingen kloppen voor jou, zal je je zeker thuis voelen in een moedercirkel
Ik heb een open houding voor verhalen van andere moeders
Ik kan begrip tonen voor alle emoties die tijdens een cirkel naar boven kunnen komen, zowel bij mezelf als bij anderen
Ik wil mijn buikgevoel (her)ontdekken
* Ik heb interesse in de thema's die aan bod zullen komen in de cirkels
Ik durf mijn zorgen en angsten delen zodat ik kan helen
Ik ben op zoek naar rust en inspiratie
Ik bereid om mijn struikelblokken/angsten/vastgeroeste patronen ... onder ogen te zien en er zelf mee aan de slag te gaan
Ik wil me graag laten inspireren door de verhalen van andere moeders
Ik kan luisteren zonder oordeel
Ik heb niet de behoefte om advies te geven.
Ik ben geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling 
* Ik wil mijn verhaal delen zodat ik andere moeders kan inspireren
Ik kan stiltes toelaten
Ik heb geen moeite om het vertrouwen van de andere moeders niet te beschamen
Ik kan alles wat er in de cirkel verteld wordt ook binnen de cirkel houden
Ik respecteer alle afspraken die gemaakt worden binnen de cirkel
Ik kan mij aan de tijdstippen waarop de cirkels gepland staan houden.


Via een enquête wil ik graag aftoetsen waar jij, als moeder nood aan hebt 
en wat jij verwacht in een moedercirkel.
Hartelijk dank voor je waardevolle bijdrage.

Voor wie?
Moeders van alle leeftijden
 
Wanneer?
nog te plannen

Moeder ben je niet voor even
Moeder ben je voor je hele leven.

Met de moedercirkels wil ik een groepsaanbod doen voor  moeders.
We komen in kleine groepjes samen. Dit garandeert veiligheid, samenhorigheid,
verbinding, respect en vertrouwen voor alle moeders die deelnemen.

Praktisch verloop van een moedercirkel

*Ik open de cirkel met een korte verwelkoming en overloop kort de afspraken
*Tekst/lied rond het thema van de cirkel
*Persoonlijke voorstelling van de deelnemende moeders aan de hand van drie vragen 
*Meditatie of oefening (schrijfoefening, creatieve oefening, tekenopdrachtje, koppeloefening)
*Deelrondje
*afsluiten van de cirkel
Noot: Wanneer je nood hebt aan meer ondersteuning buiten de moedercirkel, kan dat in een persoonlijke sessie bij mij op afspraak.

Veel gestelde vragen:

*Zijn het altijd dezelfde mama's in een cirkel?
Dat kan , maar het zou ook kunnen dat er eens andere mama's komen. Ik garandeer wel in alle cirkels dezelfde veiligheid. Dit doe ik onder andere door aan het begin van elke cirkel opnieuw de afspraken van de cirkel te overlopen.

*Ik geef borstvoeding. Mag ik mijn baby meebrengen?
Kindjes die borstvoeding (of flesvoeding) krijgen of kindjes die niet nog niet kruipen of lopen zijn welkom in een cirkel. In een moedercirkel ZITTEN we letterlijk in een cirkel en worden onze gedachten en gevoelens gedeeld . Dit gebeurt in een rustige serene sfeer doordat iedereen rustig blijft zitten en luistert naar elkaar. Een kindje dat nog niet kruipt of loopt kan bij de mama op schoot blijven zitten/liggen of in maxicosi. 

*Mijn baby huilt veel. Kan ik hem mee brengen tijdens een cirkel?
De bedoeling van een cirkel is om tot rust te komen en je focus twee uurtjes op jezelf te leggen of bij de andere mama's. Wanneer je baby veel huilt, wordt het waarschijnlijk een uitdaging voor jezelf en de andere mama's om die focus en aandacht te behouden. Spreek mij gerust aan en we zoeken samen naar een oplossing

*Ik wil graag deelnemen maar ik heb geen opvang voor de kindjes  
Je kan de moedercirkel bekijken alsof het een afspraak is bij een dokter of alsof je zou moeten gaan werken. Het is pure ME-time. Je kan het op die manier uitleggen aan familie, vrienden of buren die je kindjes zouden willen/kunnen opvangen. Ik ben er zeker van dat je iemand gaat vinden die je kindjes twee uurtjes wil opvangen

*Ik heb interesse om deel te nemen maar ik praat zelf niet graag in een groep. Is dat een probleem?
Nee hoor, ik zorg voor een veilige omgeving en een vaste structuur. Iedereen krijgt de kans om iets te delen maar  dat moet niet. Je beslist zelf wat en hoeveel je deelt met de groep. De bedoeling is dat je je veilig voelt en herkenning en steun vindt. 

*Ik heb nog nooit deelgenomen aan een vrouwencirkel. Ik vind het nogal zweverig. Ik ben zelf eerder een nuchter type met beide voetjes op de grond. Zal ik me wel thuis voelen in een moedercirkel?
Je bent altijd welkom om de sfeer in een moedercirkel te komen opsnuiven. Zo kan je zelf aanvoelen of de sfeer goed voelt voor jou. Een moedercirkel is in feite gewoon een praatgroep onder gelijkgestemden. Er wordt gebabbeld en geluisterd. Ik lees een tekst voor, we doen een meditatie of oefening. Ik steek meestal kaarsjes aan om een gezellige sfeer te creëren. Je kan thee of water drinken. Wees welkom en voel eens of de sfeer van een moedercirkel bij jou past of niet.

*Ik ben geen fan van mediteren , mindfullnes of yoga toestanden. Het maakt me onrustig. Ik ben een bezige bij en zit niet graag stil. Hoe kan een moedercirkel mij tot rust brengen?
De meeste moeders in een onze cirkels zijn bezige bijtjes en cijferen zichzelf gemakkelijk weg voor hun kroost.
In een moedercirkel hoef je niet perse twee uur stil te zitten als je je daar niet goed bij voelt. We doen vaak oefeningen waarbij je mag schrijven, creatief bezig zijn, enz... daarnaast is iedereen vrij om op te staan, iets te namen om te drinken, eens naar toilet te gaan wanneer ze willen. Als je je graag "nuttig" voelt, mag je altijd voor stellen om mij te helpen bij de voorbereiding (thee klaarzetten, kussen schikken, enz...)
Anderzijds kan een moedercirkel een uitnodiging zijn voor jou om de rust die er hangt in en cirkel te leren ontvangen en ervan te genieten. De boog kan niet altijd gespannen staan, toch? Je kan gerust je bezorgheden over dit onderwerp delen met de groep. De kans is heel groot dat mama's zich herkennen in jouw verhaal. En dat je dus zeker niet alleen bent als bezig bijtje  :-)

*Wat als het niet klikt om één van de andere mama's?
Ik overloop aan het begin van elke cirkel steeds kort de afspraken die we maken rond veiligheid, vertrouwen, rust en zelfzorg. Ik hou in het oog dat de afspraken tijdens de cirkel nageleefd worden. Moest je je toch niet op je gemak voelen bij bepaalde personen (om welke reden dan ook) spreek mij er zeker over aan buiten de de cirkel. We zoeken samen naar een oplossing.

*Waarom worden er geen moedercirkels in het weekend georganiseerd?
Ik werk zelf nog één op twee weekends in het ziekenhuis. Daarom heb ik bewust gekozen om geen moedercirkels in het weekend te plannen.

*Kan ik met een groepje vriendinnen/familie een privé moedercirkel aanvragen?
Dat kan zeker!  We kijken samen naar jullie wensen en verlangens en zoeken samen naar een datum . De cirkel kan doorgaan op locatie , bij je thuis in een vereniging of in huis paeonia (op basis van beschikbare ruimte) neem gerust contact met mij op .