MOEDER CIRKELS

* Samenkomen met gelijkgestemde moeders, * Luisteren zonder oordeel of advies
* Herkenning, steun en begrip vinden
* Thema's : een nieuwe start, zelfzorg, ont-moeten, effect van rust,  verbindend communiceren, rituelen 


Waarom zou je deelnemen aan een moedercirkel?

*Je hebt wel een uitgebreid netwerk aan familie en vrienden, maar op één of andere manier kan je toch niet met alle zorgen bij hen terecht, waardoor je je soms eenzaam voelt als moeder?
*Je wil graag af en toe gewoon eens je verhaal vertellen  zonder dat er advies, goede raad of een oordeel op volgt.
* Je krijgt van je dichte omgeving wel praktische hulp, maar blijft zitten met je bezorgdheden  of schuldgevoelens.
*Je cijfert jezelf gemakkelijk weg voor je kroost.
*Je wil je zorgen en vragen niet zomaar "publiek" te grabbel gooien op sociale media.  
*Je hecht veel waarde aan live samenkomen met gelijkgestemde moeders.
*Je wil de kans krijgen om je verhaal, zorgen en angsten in een veilige omgeving te kunnen delen.
*Je bent benieuwd naar het effect van verbindend communiceren
*je hebt respect voor het verhaal van andere mama's en vertrouwt erop dat ook jouw verhaal veilig is.

Voor wie?
Moeders, wensmoeders, bijna-moeders, oma's
Waar?
Huis Paeonia
Blaubergsesteenweg 203, Herselt
Wanneer?
Vanaf maart 2023  elke eerste woensdag van de maand van  19u tot 22u
Prijs?
20 euro pp/ cirkel. (inclusief thee/water)

Moeder ben je niet voor even
Moeder ben je voor je hele leven.

Hoe kan je deelnemen?
Schrijf je vooraf in via info@elsheremans.be voor de data dat je wenst te komen.
woensdag 1 maart 2023
woensdag 5 april 2023
woensdag 3 mei 2023
woensdag 7 juni 2023

Vermeld duidelijk bij je inschrijving op welke datum je wenst deel te nemen. Je kan ook voor alle data gelijk inschrijven. Je ontvangt altijd een bevestigingsmail van mij met betaalgegevens. Indien je niets ontvangt, aarzel niet om mij opnieuw te contacteren via info@elsheremans.be

Waarom ik start met moedercirkels

Ik ben zelf al 19  en 16 jaar moeder van twee zonen. Dat betekent dat ik de enige vrouw ben in huis. Op zich niets speciaal, das waar en toch mis ik iets .... Ik ben van nature een zorgend type. Ik hou ervan om voor mensen te zorgen, zowel in privé sfeer als professioneel. Ik ben dan ook niets voor niets verpleegkundige worden. Meer bepaald kinderverpleegkundige gespecialiseerd in pasgeborenen.

Als ik terug denk aan mijn kindertijd, was ik bijna altijd met poppen aan het spelen. Het moederen zit dus al van kleins af aan diep geworteld in mij. Toen ik 19 jaar geleden zelf moeder werd, was ik dus ook al helemaal vertrouwd met de wereld. Ik ben het oudste meisje van alle kleinkinderen in onze familie. En door mijn job op de kinderafdeling dacht ik dat ik heel goed wist waar ik aan begon :-) Maar..... niets was minder waar....

Moeder worden.....  daar kan je je eigenlijk niet op voorbereiden. Je kan nog zoveel boeken lezen als je wil en voorbereidende cursussen volgen, als je eerstgeborene in je armen wordt gelegd, loopt sowieso alles anders dan je had verwacht. 

Mijn oudste zoon was een voorbeeld kind. Slapen en eten als baby en superflink luisteren en meehelpen als kleuter en lager school kind. De tweede telg liet mij de andere kant van het moeder worden kennen. Hij huilde dag en nacht, sliep amper, was constant ziek en naarmate hij ouder werd leek hij meer rebelser dan de oudste.

Ondertussen zijn we 19 jaar verder en heb ik als moeder een heel pad afgelegd. Ik heb meer geleerd van mijn kinderen dan ik ooit op de schoolbanken heb geleerd. Ik ging heel veel te rade bij vriendinnen en nam "goede raad" aan van mijn moeder en schoonmoeder. Ik volgde allerhande cursussen rond opvoeding.  En toch bleef ik iets missen. Iedereen had zijn eigen visie en verhaal en ik kreeg veel goedbedoelde raad en advies. Ik probeerde alles uit wat ik op dat moment kon gebruiken...... en toch liep het mis.... ik verloor mijn eigen moedergevoel voor een stuk. Doordat ik leefde naar de verwachtingen en adviezen van de mensen rondom mij, wist ik op den duur niet meer met ik zelf wou. 

Ik miste gelijkgestemde moeders, die gewoon luisterden naar mij, zonder oordeel of advies. Die mij begrepen en mij steunden.... Natuurlijk had ik een handjevol vriendinnen rondom mij die soortgelijke situaties zaten waar ik met mijn verhaal terecht kon. Maar steeds opnieuw kwam er goedbedoeld advies en allerlei soorten wegwijzers en handleidingen. En eigenlijk..... wist ik diep van binnen zelf heel goed wat ik nodig had. 

Het enige wat ik verlangde was herkenning, begrip en onvoorwaardelijke steun.
Niet meer en niet minder.
Bij mijn live coach kon ik voor het eerst in mijn leven gewoon mijn verhaal doen zonder direct advies te krijgen. Als bij wonder, kwamen de antwoorden op mijn vragen vanzelf, uit mezelf.
Ik wist heel goed in mijn buikgevoel wat ik kon doen, maar door alle goede raad van buitenaf, werd ik telkens weer op een andere gedachten gebracht en probeerde ik die uit, zonder of met weinig resultaat.

Als ik met mijn coachees aan het werk ben, is dat mijn krachtigste tool: luisteren met een open geest en hart. Ik laat de moeders die mij bij komen hun verhaal  doen en luister.  Vaak is er niet veel meer nodig dan dat. Af en toe stel ik een vraag, die hen wat dieper laat graven, waardoor uiteindelijk de antwoorden op hun vragen vanzelf naar boven komen.

Luisteren met open geest en hart, kan iedereen.... ook jij. Het is zo waardevol en ondersteunend. Waarom zouden we dat niet meer kunnen doen?

Het idee om moedercirkels te organiseren is deels voort gebloeid uit mijn eigen nood aan verbinding met gelijkgestemde moeders (misschien omdat ik de enige vrouw in huis ben?) en deels uit mijn enthousiasme om moeders met elkaar te laten verbinden in de puurste vorm. Gewoon luisteren naar elkaar, begrepen en ondersteund voelen. 

 Als kinderverpleegkundige op neonatologie begeleid ik dagelijkse kersverse moeders. Ik hoor heel intieme verhalen en vind het fantastisch om moeders te ondersteunen bij de verbinding met hun baby. Ik merk dat er grote nood is aan contact met gelijkgestemden. Moeders zoeken steun bij elkaar en dat is een mooi gegeven wat ik wil uitbreiden.

Met de moedercirkels wil ik een live aanbod doen voor  moeders.
Want live  verbinden blijft toch net dat tikkeltje anders online.
We komen in kleine groepjes samen. Om de moedercirkels zo sereen mogelijk te laten verlopen,
 heb ik een Moeder-cirkel-manifest  opgesteld. Dit garandeert veiligheid, samenhorigheid, verbinding, respect en vertrouwen voor alle moeders die deelnemen.
Iedereen die deelneemt aan de cirkel  dient zich akkoord te verklaren met dit manifest

Praktisch verloop van een moedercirkel

19u: korte verwelkoming + check in : elke moeder mag zich kort voorstellen en vertelt zoveel als ze zelf wil over haar situatie.
Uitleg over het thema van de maand: Elke cirkel zal in het teken staan van een thema. Dat wordt gekozen vooraf door mezelf of kan op aanvraag aangepast worden. vb omgaan met perfectionisme, zelfzorg, innerlijke kind, werken met rituelen, verbindend communiceren.
Moeder-rondje: Iedere moeder krijgt de kans om iets te vertellen. Iets te delen. Dit is geen verplichting. Doel: luisteren naar elkaar. emoties uiten, ondersteunen, begrip tonen. Afhankelijk hoeveel moeders er zijn, krijgt ieder tijd om te delen.
21u50 Afsluitmoment

Noot: Wanneer je nood hebt aan meer ondersteuning buiten de moedercirkel, kan dat in een persoonlijke sessie bij mij op afspraak.

Een moedercirkel is NIETS  voor jou  als 

*je geen moeder bent of geen kinderwens hebt
*jouw leven als moeder altijd mooi in balans is
°je geen last hebt van schuldgevoelens, controle drang en/of perfectionistische patronen
*jij niet snel overprikkeld bent.
*jij  geen last hebt van stress in je dagelijkse leven
*jij niet op zoek bent naar inspiratie en rust
*jij graag advies wil geven
*jij  geen interesse hebt in verbindend communiceren
*jij een antwoord wil op allerlei praktische vragen.

Herken jij jezelf in één of meerdere van bovenstaande stellingen, dan verwijs ik je graag door naar tal van andere community's  (live en online) waar jij wel terecht kan :-)

Jij bent MEER  DAN WELKOM
in de moedercirkel als  jij 

*een moeder bent of wil worden of bijna moeder bent
*open staat voor verhalen van andere moeders
*jouw buikgevoel wil (her)ontdekken
*interesse hebt in verbindend communiceren
*je  zorgen en angsten wil delen zodat je kan helen
*op zoek bent naar rust, inspiratie en gelijkgestemde moeders
*al goed op weg bent in zelfontwikkeling en je verhaal wil delen zodat je andere moeders kan ondersteunen
*bereid bent om je struikelblokken onder ogen te zien en er zelf mee aan de slag wil gaan, geïnspireerd door de verhalen van andere moeders


Is een moedercirkel iets voor jou?

Dan heet ik je van harte welkom!
anneer?
1 maart 2023 
 5 april 2023
 3 mei 2023
7 juni 2023
Hoelaat? Telkens van 19u tot 22u
Waar?  Huis Paeonia, Blaubersgesteenweg 203, Herselt
Prijs?  20 euro pp/ cirkel (inclusief  drankje)
Inschrijven kan via mailtje naar info@elsheremans.be