maart 8

0 comments

4 strategiën voor meer vrije tijd

beheren delegeren minimaliseren recycleren

Terwijl ik naar een berg afwas sta te kijken , bedenk ik me plots dat er ook een andere oplossing kan zijn om te voorkomen dat er nog eens een BERG afwas staat. MINIMALISEREN! Een berg afwas, een hoop kleren, een troep speelgoed, een hoop spullen,…. Wanneer we spreken over een berg of een hoop dan betekent dat dat het om veel spullen, voorwerpen, dingen,… gaat. Veel, teveel, onnodig, rommel, verspilling,…. Allemaal dingen die je moet onderhouden, schoonmaken, herstellen, bewaren, stockeren, een plaats geven. M.a.w. veel werk, veel afwas, veel was, strijk, opplooiwerk, onderhoudswerk, herstelwerk. Hoe ga je daar mee om? Hoe pak je dat aan? Hoe kan je ervoor zorgen dat je geen slaaf wordt van al dat werk?

De volgende vier systemen bekijken het telkens vanuit een ander standpunt. Het is geen stappenplan. Je hoef ze niet allemaal één voor één toe te passen. Je kan ze perfect combineren. Het ene systeem heeft wat meer effect dan het andere op gebied van werk besparen. Maar het is daarom niet perse beter dan het andere. Lees, kies, probeer en leer wat voor jou het beste werkt.

BEHEER - DELEGEER - MINIMALISEER - RECYCLEER

1. Beheer

Je doet al het werk zelf. Waardoor de kans groot is dat er niet veel tijd overblijft voor andere dingen. Dingen waar je misschien meer energie van krijgt. Je geraakt misschien gefrustreerd omdat je het gevoel hebt dat alles op jou schouders terecht komt en dat je dweilt met de kraan open. Of misschien vind je het juist fijn om al die huishoudelijke klusjes te doen? Het zou best kunnen dat je er van geniet om in het ochtendzonnetje buiten de was op te hangen of om tijdens je strijk te luisteren naar je favoriete podcast. Als dat het geval is, is er geen vuiltje aan de lucht.
Ik zou zeggen: doe zo voort en geniet van alles wat je doet!

2. Delegeer

Dat kan aan je huisgenoten, je partner, je kinderen of aan iemand buitenshuis zijn zoals een poetsvrouw, strijkhulp, familie of buren.
Wanneer je gaat delegeren aan je huisgenoten, partner of kinderen geef ik graag volgend advies mee: communiceer, bespreek, overleg, wees geduldig en begripvol. Leg je verwachtingen niet te hoog. Luister naar wat de ander zegt en voelt en probeer compromissen te sluiten. Dwing niets af want dat werkt averechts.
Wanneer je delegeert aan externe diensten door vb poetshulp in te schakelen gelden eigenlijk een beetje dezelfde principes: communiceer met je poetsvrouw, leg je verwachtingen uit. Onderhandel over het werk dat ze zou moeten gedaan krijgen binnen het tijdsduur dat ze komt poetsen. Leg je verwachtingen niet te hoog maar stel wel je grenzen. Wees attent en begripvol. Wanneer er iets niet loopt zoals je het verwacht, ga in gesprek. Op die manier weet iedereen wat er verwacht wordt en wat mogelijk is. Iedereen werkt op zijn manier zoals hij/zij denkt dat het het beste is. Wanneer het blijft stroef lopen, aarzel dan niet om contact op te nemen met het hoofdkantoor van je huishoudhulp. Voor alles is een oplossing
Je kan ook familie, vrienden of buren inschakelen. Ook hier weer hetzelfde principe: maak duidelijke afspraken en maak je verwachtingen duidelijk. Spreek desnoods een wederdienst of soort vergoeding af. Toon je dankbaarheid wanneer er geen vergoedingen wordt verwacht door de tegenpartij. Ik denk dan vb aan een moeder die voor haar dochter de strijk doet of op vrijdagavond kookt voor de familie of een broer die tuinklusjes doet, een tante die haar nichtje helpt bij schooltaken. Blijf je ervan bewust dat iets doen voor elkaar niet altijd vanzelfsprekend is en dat er misverstanden of zelf wrevel van kan komen indien er geen duidelijke afspraken worden gemaakt of niet aan bepaalde verwachtingen wordt voldaan. Speel altijd open kaart wanneer je klusjes uitbesteed aan vrienden of familie. Wees dankbaar en toon respect. Dat is het fijnste voor iedereen

3. Minimaliseer

Doe een deel van je spullen weg. Ik leg het graag even uit aan de hand van het voorbeeld van de berg afwas. Denk eens even na hoeveel borden , glazen, bestek en pannen je in je keuken hebt staan. Afhankelijk van met hoeveel personen je samen leeft, heb je meer of minder spullen nodig. Doordat je alles waarschijnlijk ook dagelijks gebruikt, heb je er ook veel werk mee: afwassen, afdrogen, vaatwasser in- en uitladen, terug in de kast zetten. Wat zou er gebeuren wanneer je de helft van je keukenspullen zou wegdoen? Logischerwijs gaat je werk ook verminderen. Minder afwassen, minder spullen om in de vaatwasser te zetten, minder afdrogen en terug zetten.

Nu zal je misschien zeggen: “ja maar dan moet je toch vaker afwassen? Dus heb je nog steeds veel werk. “ Klopt! Je zal waarschijnlijk je spullen vaker moeten afwassen omdat je minder spullen hebt. Maar de tijd die je in dat werk steekt, zal wel een pak korter worden.

Laten we het even rekenkundig bekijken:

Berg afwas met 10 borden, hoop bestek en pannen neemt 1u per dag tijd in beslag
Klein afwasje met 4 borden, wat bestek en twee kookpotten neemt 10 minuten in beslag. Omdat je meestal drie keer per dag eet zou je kunnen stellen dat je drie keer per dag moet afwassen= 3 x 10 minuten = 30 minuten per dag!

Ik weet dat dit geen exacte wetenschap is en dat er veel meer factoren bij komen kijken dan dat ik het hierboven zo simplistisch voorstel. Maar het gaat om de mindset en de logica. Minder spullen = minder afwas = minder werk.

Wanneer je gaat experimenteren met minimalsieren, vergeet dan niet je huisgenoten op de hoogte te brengen. Leg hen uit wat je van plan bent en waarom. Anders kan je misschien wel eens de vraag krijgen “waar zijn alle glazen ineens naartoe?” of “zeg ! de borden zijn op!” ?

4. Recycleer

Je hergebruikt. IK ga nog even verder op het voorbeeld van de berg afwas. Om te voorkomen dat je veel moet afwassen, kan je spullen meermaals gebruiken vooraleer je ze effectief terug gaat afwassen. Dit kan uiteraard niet met alles maar zoek het niet te ver: probeer eens om steeds hetzelfde glas te gebruiken als je drinkt. Neem één tas of glas per dag en gebruik dat een ganse dag door voor jou alleen. Er zijn allerhande leuke hulpmiddeltjes om jou glas persoonlijk te maken. Naam in laten graveren, kleurrijke elastiekjes, wasknijpertjes met naam op. Doordat je gans de dag hetzelfde glas gebruikt, bespaar je een hoop afwas aan het einde van de dag. Maak spullen multifunctioneel: bijvoorbeeld: je gebruikt een bord om iets af te dekken in de koelkast. Datzelfde bord kan je perfect gebruiken om het voedsel (dat je hebt afgedekt) uit te eten. Zoek het niet ver. Gebruik je theekop om de rest van de dag water uit te drinken. Een ondertas kan je gebruiken om afval van eettafel mee te verzamelen. Ook voedsel kan je “recylceren” vb losse thee, kan je verschillende kopjes thee na elkaar mee zetten. Doordat je je spullen hergebruikt of multifunctioneel gebruikt binnen een bepaalde tijdspanne, hoef je ze niet telkens af te wassen tussendoor en bespaar je jezelf een hoop werk.

Dit waren de vier systemen die je meer vrije tijd kunnen geven.
Je kan deze systemen op zo goed als alle klusjes toepassen. Ik heb in dit geval steeds het voorbeeld van de berg afwas gebruikt. Maar je kan het evengoed toepassen op kleding, speelgoed, hobbymateriaal, tuingereedschap , enz. Hoe meer je spullen rond een bepaald thema hebt, hoe meer werk je er ook mee hebt. Dus om jezelf wat werk te besparen , zou het handig kunnen zijn om te gaan ontspullen, dingen wegdoen.

Ik heb alle opties uitgeprobeerd. En pas ze eigenlijk allemaal wel toe. Er is geen ideale oplossing of optie. Een samenwerking tussen verschillende systemen werkt voor mij het best. Ik doe dingen zelf, ik delegeer, ik minimaliseer en ik recycleer. Het fijne aan de combinatie is dat je zelf een evenwicht kan zoeken naar welke balans het beste voor jou werkt. Dat zal voor iedereen anders zijn. Alle combinaties zijn goed zolang je jezelf er maar goed bij voelt. Doe je het graag allemaal liever zelf behalve de vervelende taakjes, die je dan uitbesteed aan derden, prima! Helpen je kinderen je spontaan in het huishouden , geniet ervan! Heb je amper twee borden en een tas in je kast staan en werkt dat voor jou! Wowh! Knap!

Weet je niet goed welk systeem of combinatie nu het beste bij jou past? Ga experimenteren, geef je zelf een proefperiode om iets uit te proberen. Kijk of het werkt voor jou. Zo niet, zoek een andere combinatie of systeem. Maar volg je buikgevoel! Laat je niet pushen, leg je verwachtingen niet te hoog en wees vooral mild voor jezelf. Alles wat je doet doe je omdat jij denkt dat dat het best is.

Wil je dadelijk een strategie uitproberen? Download dan hieronder het stappenplan "van rommel naar ruimte en rust".


Meer blog artikels

Afspraak bij de gynaecoloog
Er wordt geleefd in huis.
Laat hier een review achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

ontvang mijn blog in je mailbox