Een week waarin niks moet en niksen mag

De eerste week van de paasvakantie  organiseer ik samen met Shana een uniek project in Vlaanderen:  een rustweek voor mama’s. Een week waarin we bijzondere manieren aanreiken waarmee jij  echt tot rust kan komen. Je leert  jezelf ont-moeten aan de hand denk- en schrijfoefeningen, creatieve opdrachten, bosbaden en een workshop “onthaasten met thee”. In groepsgesprekken zal je herkenning , begrip en steun vinden. Als kers op de taart staat er gans het verblijf een snoezelbox tot jou beschikking en is er een all-in maaltijd formule voorzien.  Het doel van deze week is jou met hernieuwde energie naar huis laten gaan zodat jij weer kan genieten van je leven met je kroost.

Hoe zou het voor jou zijn als je 

* een weekje weg  zou kunnen van alle dagelijkse beslommeringen
* enkele nachten zou kunnen  doorslapen
* je warme maaltijd ook echt warm zou kunnen proeven
* eens geen was hoeft te doen
* geen eten hoeft te maken
* pure ME time zou hebben:  wandelen, lezen, schrijven, dansen, creëren, babbelen, huilen, lachen, mediteren
* er gewoon zou mogen ZIJN, zonder dat er echt iets MOET.

Hoe zou dat voor jou zijn? Hoe zou dat jou helpen om terug te keren als een betere moeder, echtgenote of meer nog als JIJ zelf! 

Een rustweek voor mama's "ont-moet je-zelf"
met gelijkgestemde vrouwen die maar aan één ding echt nood hebben: RUST!

 Wat levert deze rustweek voor jou op?

*eindelijk eens echt tot rust kunnen komen
*drie volle dagen in de watten worden gelegd
*ontdekken wie JIJ bent als persoon met jouw talenten en struikelblokken
*de garantie dat je met nieuwe energie naar huis gaat
*een koffer gevuld met handvaten, concrete tips, inzichten
*nieuwe moed om thuis aan de slag te gaan
*herkenning, steun en begrip vinden bij gelijkgestemde mama's

De hele rustweek staat in het thema van ont-moeten. Om je een beeld te geven hoe de week er zal uit zien, stelden we een programma samen  met verschillende soorten activiteiten. Jij kiest wat je meedoet en waar je liever voor past. Je kan proeven van het aanbod en ontdekken welke manieren jou tot rust brengen Afhankelijk van de behoeften van de groep op dat moment passen we de activiteiten en het programma aan . Niks moet, niksen mag .....

Programma

Maandag 4 april 2022
19u Aankomst met eigen vervoer, parkeergelegenheid aanwezig
19u15 Verwelkoming door Els en Shana
19u30 Kennismaking met groep
20u Kamer verdeling
22u NachtrustDinsdag  5 april 2022
8u - 9u30 Ontbijtbuffet
10u "Bewustworden"  met Els
12u Lunch
14u Workshop ‘Onthaasten met thee en kruideninfusies’ door Karen van thee- en streekwinkel De vliertuin
18u Avondmaal
19u30  Activiteit rond rituelen
22u Nachtrust


Woensdag 6 april 2022 
8u - 9u30 Ontbijtbuffet
10u activiteit met Shana
12u Lunch
13u "ont-moeten" met Els
15u Vrije tijd
18u Avondmaal
19u30 Vrouwencirkel

22u Nachtrust

Donderdag 7  april 2022
8u - 9u30 Ontbijtbuffet
10u Creatieve activiteit met Shana
12u Lunch
13u creatieve oefening met Shana
15u vrije tijd
18u avondmaal
22u Nachtrust

Vrijdag 8  april 2022
8u - 9u30 Ontbijtbuffet
9u Opruimen en inpakken
10u einde van de rustweek

 Jouw begeleiders

Els

Nestcoach

Els is mama van twee tienerzonen, gehuwd met haar jeugdliefde,  (ex)perfectionist, hoogsensitief persoon en  verpleegkundige op neonatologie. Ze begeleidt ouders in het creëeren van een warm nest voor hun gezin aan de hand van drie strategieën: ontspullen, ontspannen en ont-moeten.

Shana

creatief therapeut

Shana is mama van een dochter (2,5j) en een zoontje (1 j) . Kunst en mensen zijn haar passie. Ze begeleidt mensen als creatief therapeut en geeft  crea workshops in haar atelier. Daarnaast  geeft ze vormingen voor Ferm en is vrijwillig gids voor de gemeente Tremelo.

Onze teamleden

Karen Baert, de thee dame

 brengt de workshop
"onthaasten met thee"

Charlotte Feyaerts, snoezel-expert

stelt een snoezelbox ter beschikking

Christine, kookmoeder

verzorgt alle maaltijden en tussendoortjes gedurende het verblijf

Praktische informatie op een rijtje

Voor wie?
Er is plaats voor  7 mama's. We hebben bewust gekozen voor een beperkte groep om zeker te zijn dat we een veilige , warme, verbonden, prikkelarme  omgeving kunnen bieden waarin iedereen zijn plekje kan hebben en de kans kan krijgen om echt tot rust te komen. 

Waar?
 Vakantiehuis In 't  groene woud, Noordervest 13/1, 3390 Peer BE Limburg
We verblijven in een mooi gerenoveerd pand volledig uitgerust met woonkamer, ingerichte keuken, badkamer met douche en vier slaapkamers (3 twee-persoonskamers, 1 drie-persoonskamer)

Wanneer?
aankomst maandag 4 april 2022 vanaf 19u
vertrek vrijdag 8 april 2022 voor 10u

Wat krijg je?
 *Alle maaltijden worden bereid door een kookmoeder en geserveerd in het vakantiehuis. Alcoholvrije dranken  en tussendoortjes (fruit en snacks) zijn vrij beschikbaar gedurende gans het verblijf. Allergieën, intolerantie of specifieke  voorkeuren vooraf melden, vegetarische alternatieven worden voorzien
*Waardevolle activiteiten die ook na de rustweek nog effect zullen hebben
*Persoonlijk materiaal nodig voor de activiteiten (notitieboek, pen, kleurpotloden)
*gedeelde kamer met opgemaakte bedden

Wat kost het?
Jouw investering in deze waardevolle midweek is 800 euro per persoon
Dit is een totaalprijs. Alles is inbegrepen. Er komen geen extra kosten bovenop.
Ik nodig je uit om eens te  gaan voelen wat deze rustweek voor jou waard kan zijn of dit iets voor jou is. De activiteiten die wij aanbieden zullen je laten nadenken, inspireren, herkenning en steun bieden.  Jij bepaalt zelf hoe waardevol deze activiteiten kunnen zijn voor jou. Wat is het jou waard om eens een hele week niets te moeten? Om jezelf weer te ontmoeten, weer te voelen wat jij nodig hebt, waar jij gelukkig van wordt en dat dan ook nog eens met andere mama's te kunnen delen. Als jij het gevoel hebt dat je hier helemaal klaar voor  bent, klik dan op de knop hieronder en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Veelgestelde vragen

*Kan ik mijn gezin zomaar een week in de steek laten?
Het is heel begrijpelijk dat je bang bent om je gezin een week in de steek te laten. Zeker wanneer je nog jongere kindjes hebt. Je voelt je verantwoordelijk voor hen. Je wil graag voor hen zorgen. Wanneer je een midweekje weg zou gaan, zal je die zorg moeten doorgeven aan anderen. Tip: knoop een gesprek aan met je partner, je ouders, vrienden, buren ,mensen waarbij je kinderen met een gerust hart kan aan toe vertrouwen.  Vraag hen of zij het zien zitten om de zorgen voor je kinderen eventjes over te nemen.

*Gaan mijn kinderen mij niet missen?
Ik hoop oprecht van wel, want dat betekent dat zij jou graag hebben. Wanneer je het hen rustig uitlegt waarom je er eventjes niet zal zijn voor hen, zal je versteld staan hoe snel ze dat zullen begrijpen. Misschien vinden ze het wel eens leuk om zelf te mogen gaan logeren bij familie of vriendjes.

*Hoe vertel ik aan mijn partner  dat ik graag een midweek weg wil?
Kies een moment uit waarop jullie allebei rustig kunnen praten. Leg hem uit waarom je graag wil meedoen? Wat het voor jou zou opbrengen. Vraag hem/haar wat hij/zij ervan vind. Luister naar zijn/haar argumenten en bespreek het met elkaar. Vermijd beschuldigende zinnen en spreek vanuit jouw behoefte, met begrip voor zijn/haar angsten en vragen.

*Is het niet egoïstisch om mijn gezin een week in de steek te laten voor "mijn pleziertje"
Zelfzorg en zelfontwikkeling zijn NIET egoïstisch. Meer zelfs: het is noodzakelijk. Je kan pas goed voor anderen (blijven) zorgen als je in eerste instantie goed voor  jezelf zorgt.

* Hoe weet ik zeker of deze rustweek iets voor mij is 
Ben je tevreden met het leven dat jij nu leidt? Is er balans in je leven? Kan jij alle rollen in je leven vlot combineren zodat er ook nog wat tijd voor jezelf overblijft?  Heb je enig idee wat je zou kunnen veranderen zodat je weer balans vind in je leven? Hou jij het tempo waarop je nu leeft nog lang vol?
Als je antwoorden op deze vragen overwegend " nee" zijn, dan kan je verzekeren dat deze rustweek voor jou een kantelpunt kan worden. Een moment waarop je gaat bewustworden van heel wat essentiële dingen in je leven als mama, als vrouw. Ik durf je met het hand op mijn hart beloven dat deze rustweek bijzonder waardevol voor jou gaat zijn 

Ik vind het programma te intens. Hoe kan je mij garanderen dat ik tot rust kom?

De hele rustweek staat in het thema van ont-moeten. We hebben een dagprogramma opgesteld met verschillende soorten activiteiten. Jij kiest wat je meedoet en wat niet. Je kan proeven van het aanbod en ontdekken welke manieren jou tot rust brengen.   

*Je kan toch niet ont-moeten als je een gezin en een job hebt waar je verantwoordelijk voor bent?
Tijdens deze rustweek gaan we met deze gedachten aan de slag. Je gaat leren hoe je kan los laten. Je gaat leren anders naar dingen kijken, leren hoe je kan ont-moeten. 
De term ont-moeten betekent: iets niet meer "moeten" doen. Wanneer er iets MOET wordt er een bepaalde druk gelegd op die activiteit. de druk die we voelen van uit onze omgeving kan verschillende oorsprongen hebben  : familiepatronen , sociale druk , werkdruk.   Druk = verwachtingen. Druk is iets waar je geen controle over hebt  Het enige waar je controle over hebt zijn jouw gedachten. En daar gaan we mee aan de slag tijdens de rustweek.

*Moet ik alle activiteiten meedoen?
Nee, dat  hoeft zeker niet. Wij bieden een programma aan, maar als jij behoefte hebt om je terug te trekken, is dat helemaal oké. Er zullen ook boeken beschikbaar zijn. Je bent steeds vrij om een luchtje te gaan scheppen. Niks moet, jij kiest wat en wanneer je iets doet.

*Ik ben geen ochtendmens en slaap graag uit. Kan dat wel met zo'n programma?
Het ontbijt zal klaar staan vanaf 8u s morgens voor de vroege vogels die deelnemen. Als jij een nachtraaf bent, sluit je gewoon aan als je wakker bent.

*Ik ben niet creatief aangelegd. Is het programma dan wel iets voor mij?
De crea-activiteiten zijn zo voorzien dat iedereen gemakkelijk kan meedoen. Je hoeft dus zeker geen kunstenaar te zijn om er aan te deel te  nemen. Shana zal eenvoudige technieken uitleggen. Het is niet de bedoeling om kunstwerken te creëren maar om via creativiteit met je emoties te leren omgaan.

*Wat zijn vrouwencirkels?
Dit is een term die gebruikt wordt om het samenzijn met vrouwen te benoemen. Je kan het ook praatgroepen noemen of babbelmomenten. Het is de bedoeling dat we een cirkel vormen met de groep en dat iedereen zich er veilig voelt zodat ieder die iets wil delen dat kan doen op een veilige manier. Er worden vooraf duidelijke afspraken gemaakt vb respectvol omgaan met elkaar, luisteren zonder oordeel. Op die manier kunnen mama's die willen iets delen dat doen zonder schaamte of angst. Alles wat gedeeld wordt in de groep, blijft in de groep.

* Wat wordt er bedoeld met "werken met rituelen"
Een ritueel is het plechtig maken van  een bepaalde gebeurtenis . Dit gebeurt door een bewuste voorbereiding  gevolgd door symbolische handeling. Zo kan je vb een loslaat-ritueel of een intentie-ritueel doen.  Beiden kunnen iets teweeg brengen bij diegene die het ritueel uitvoert waardoor bepaalde emoties, patronen, gedachten kunnen losgelaten worden of juist geïnitieerd worden voor in de toekomst.

*Hoe weet ik zeker dat het de moeite waard is om te investeren?
Stel jezelf eens even de vraag wat er  kan gebeuren als je zou  deelnemen? Wat zou  het gevolg zijn als je blijft doorgaan op het tempo dat je nu bezig bent?
Wat zou het je gaan kosten als je nu niet de tijd neemt voor jezelf . Misschien zit je dan binnenkort helemaal overspannen thuis, waardoor je niet meer in staat bent om voor je kinderen te zorgen. Wat zou het je kosten als  je in een parentale burn-out terecht komt? Wil je zo'n scenario liefst niet ten alle tijde voorkomen? Dan is dat dé reden om deel te nemen aan deze rustweek. 

*Ben ik het wel waard om zoveel tijd voor mezelf op te eisen?
Kort en krachtig: Natuurlijk wel! Jij bent een fantastische mama die alleen maar het beste voor haar gezin wil. En wat is het beste voor een gezin? Een mama die zich goed in haar vel voelt en dat uitstraalt naar haar gezin. Gelukkige mama's maken gelukkige kinderen.

Ik heb nog een andere vraag

Al mijn vragen zijn beantwoord. Deze rustweek is echt iets voor mij ! Deze kans laat ik niet schieten!