april 24

0 comments

Moederdag

Mei is één van mijn favoriete periodes van het jaar. De lente maand, alles staat in bloei. De zomer komt al af en toe eens piepen om het hoekje. Mensen komen terug meer buiten. De wandelwegen en fietsroutes worden meer bezocht en men geniet van al het moois dat de natuur te bieden heeft.  We horen de vogels weer fluiten. We ruiken frisse natuurgeuren. We zien een stralend blauwe lucht. Allemaal redenen waarom ik de lente het mooiste seizoen van het jaar vind. 

Bovendien heb ik ook nog enkele persoonlijke redenen om de maand mei fantastisch te vinden. Eind mei mag ik een jaartje bijtellen op mijn levensweg.  Ondanks dat er ondertussen een vier is voorgekomen, geniet ik met volle teugen van het leven dat mij is gegeven.

Een derde reden waarom ik mei zo’n fantastische maand vind is moederdag. Niet alleen omdat ik zelf ondertussen al jarenlang mag genieten van alle noden en deugden van het moederschap maar ook omdat ik mijn eigen moeder dan nog eens extra in de watten mag leggen. Ik ben gans het jaar door erg dankbaar voor wat zij allemaal voor mij en mijn gezin doet en toon dat ook regelmatig aan haar, maar op moederdag zet ik haar graag nog een tikkeltje extra in de bloemetjes. Ons moeke is één van de duizenden mama's die in de bloemetjes gezet worden of verwend met pralines, parfum of andere  geschenkjes.

In deze blog  wil ik  jullie graag laten kennismaken met een manier van geschenkjes geven zonder dat je iets moet gaan kopen . Iets waar ze misschien later moeilijk van afstand zal kunnen doen omdat ze het gekregen heeft van jou . Eigenlijk help je haar onrechtstreeks daarmee een beetje ontspullen. Door haar geen spullen te geven , moet ze er altijd ook geen afstand meer van doen. 

1. Geef eens een wat TIJD cadeau. Door de corona crisis hebben velen ingezien hoe belangrijk het is om tijd samen te kunnen doorbrngen .  In volle lockdown kwamen al gauw allerlei allternatieven naar boven om toch maar samen te kunnen zijn Via allerlei internet-technieken konden we  “live” contact te hebben met onze mama’s. Gelukkig kunnen we die periode stilaan achter ons laten en kunnen we weer stevige knuffelen en tijd samen doorbrengen.
 Nu hoor ik je al zeggen: ja maar….. Tijd cadeau geven voelt niet aan als een ECHT cadeau. Dan durf ik hierop antwoorden:
TIJD cadeau geven heeft vaak meer waarde dan het duurste ding dat je kan kopen in de winkel
Tijd kan je kado geven op 1001 verschillende manieren: uitstap naar park, bos, themapark, etentje, theater, bioscoop, festival, , musea, workshops (zie onderaan blog ), welness, enz....

2. Geef iets lekkers .Je kan zelf een taart, cake of koekjes  bakken. Of je kan er een DIY-kadootje van maken en alle ingrediënten in potjes en doosjes in pakken. Samen met het receptje erbij geef je je mama een leuke bezigheid cadeau voor haar moederdag. Vb glazen pot met alle ingrediënten voor een cake met een kaartje eraan met het recept erop.

3. Wees creatief met foto’s
Je kan foto’s nemen uit je kinder- en jeugdjaren, de mooiste of meeste pakkende er uit kiezen en daar een video of foto album of foto geschenk mee samenstellen.  Ga aan de slag met je pc en laat je creativiteit te vrije loop.

4. Naai iets met lapjes stof die je nog in huis hebt. Vb een leuke katoenen zak om boodschappen mee te doen of een vlaggenslinger 

5. Knutsel iets met afval. Vb vaasje maken van lege glazen flessen of potten, pennenhouder van lege blikken. Check pinterest voor duizenden creatieve ideetjes met afvalverpakkingen. Tip:
Zorg ervoor dat je DIY kadootje iets praktisch is, daar hebben de meeste mama’s meer aan dan het zoveelste mooie kunstwerkje op de kast .

6. Pluk tijdens een wandeling een boeket mooie wildbloemen
Of heb je al eens aan een bloemenabonnement gedacht? 

7. Verras haar met een zelfgemaakte ontbijtje. Je kan misschien zelf granola maken, wat verse kippeneitjes , een glazen potje yoghurt en wat fruit uit je fruitschaal thuis samen in een mand Je kan natuurlijk ook een ontbijtmand bestellen en laten leveren.

8. Als laatste tip, misschien de vreemdste, maar waarschijnlijk één van de waardevolste tips: Geef je moeder een helpende hand kado bijvoorbeeld huishoudelijke klusjes , klusjes in de tuin, boodschappen doen, administratie.poetshulp. Je kan dit zelf doen of je kan er voor kiezen om het voor haar uit te besteden en externe hulp in te schakelen. Het belangrijkste is dat je je dankbaarheid toont, op een manier die bij jou past.

Wat ik eigenlijk wil duidelijk maken in deze blog  is dat je niet perse dingen hoeft te kopen om je moeder te vieren. Het internet puilt uit van de aanbiedingen voor moederdag, allerhande leuke hebbedingetjes en prullaria vliegen ons om de oren . Maar waar het uiteindelijk om gaat is dat je je dankbaarheid en respect toont aan je moeder. Dat hoeft echt niet altijd met spullen te zijn. Met bovenstaande tips, geef ik je graag een duwtje in de rug om het dit jaar misschien eens anders aan te pakken.

Moederdag is niet voor iedereen een fijne dag….. Er zijn heel veel mensen die hun mama, moeder, moeke al hebben moeten afgeven, misschien lang geleden, misschien pas onlangs. Voor hen kan moederdag best moeilijk zijn. Maar ook zij kunnen hun moeder nog steeds in de bloemetjes en hun dankbaarheid tonen voor de mooie tijd die ze samen mochten beleven. Een bezoekje aan het kerkhof of een bloemetje of kaarsje bij een foto of urne. Misschien kan je samen met je broers, zussen, familie mooie herinneringen ophalen aan moeder.

Tot slot wil ik graag nog iets duidelijk stellen: Ik wil helemaal niet beweren dat je helemaal niets mag kopen voor moederdag. Daar heb ik uiteindelijk niets over te zeggen. Jij en alleen jij beslist op welke manier je je mama in de bloemetjes wil zetten. En als je heel zeker weet dat je mama super graag dat ene kadootje zou krijgen of je bent ervan overtuigd dat je je mama met dat ene spulletje een groot plezier mee zou doen. Wie ben ik dan om jou tegen te houden?

Mijn enige doel is om je te laten proeven hoe je ook anders geschenkjes zou kunnen geven. Om het je eens van een andere kant te laten bekijken. 

Ik wens je een hele fijn dag samen met je eigen moeder of met je eigen kinderen.


Meer blog artikels

mijn groei als coach
Verschillende soorten zelfzorg
Laat hier een review achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

ontvang mijn blog in je mailbox