april 20

0 comments

Er wordt geleefd in huis

Een opgeruimd huis brengt rust

Een waarheid als een koe ! Maar wil dat dan ook zeggen dat het altijd spik en span en alles netjes op zijn plaats moet liggen? Absoluut NIET!

Ja, Het is fijn als je aanrecht schoon leeg is en alle was ligt in de kasten netjes gesorteerd en opgeruimd. Het geeft rust als al het speelgoed netjes in de juiste boxen opgeborgen zit. Dat is allemaal heel erg waar…..

Maar wil dat dan perse zeggen dat er iets niet klopt als er een wasmand met vuile was en of met strijk in de berging staat? Of wanneer er na het avondeten vaat op het aanrecht staat? Of als er speelgoed in de woonkamer ligt in plaats van in de speelkamer? Het kan evengoed zijn dat er een paar spullen klaarstaan bij de voordeur of achterdeur om mee te nemen naar buiten, om terug te geven aan mensen of om andere redenen….. is dat een probleem? Helemaal niet! Er wordt immers geleefd in jou huis.

Wanneer wordt het dan wel een probleem?

Wanneer jij onrustig wordt omdat er altijd wel iets staat wat op zijn plaats moet gezet worden. Wanneer er altijd overal her en der spullen blijven liggen waarvan je eigenlijk niet goed weet waar je er mee naar toe moet. Wanneer je je kleerkast opentrekt en elke dag moet kiezen, wat je nu gaat aandoen en je uiteindelijk toch weer diezelfde gemakkelijk pull en broek neemt.

Misschien vind je geen rust meer omdat je huisgenoten van alles laten rondslingeren en jij constant bezig bent met hun spullen terug op de juiste (volgens jou alleszins) plaats terug gaat leggen.

Of moet je wel dagelijks zoeken naar dingen? Je autosleutels? Je zonnebril? Je paraplu? Waar heb je die regenjasjes van de kinderen nu weer gelaten? Verdorie nu heeft mijn partner dit of dat weer gelegd en ik heb dat nu net nodig! Je trekt de kast open waarvan jij vindt dat het daar wel moet liggen en vindt van alles behalve net datgene waar jij op zoek naar bent……. Frustrerend , niet?

Het zou best kunnen dat je nog geen systeem gevonden hebt om de orde in huis  onder controle te houden.

Wel dan heb ik enkele goeie tips voor jou.

1) Begin met ontspullen
Hoe minder spullen er in huis zijn, hoe minder je er aandacht moet aan geven. Aandacht in de vorm van onderhouden (afwassen, wassen opplooien), terug op zijn plaats zetten na gebruik, herstellen , enz....Sinds ik zelf volop aan het ontspullen ben gegaan, is er merkbaar minder dagelijks rondslingerende rommel in huis.

2) Zoek een evenwicht tussen je input en je output.
Met input bedoel ik alles wat er binnenkomt in je huis. VB Boodschappen, post, kadootjes, spullen die je leent enz.... Door je aankoopgedrag eens onder de loep te nemen, kan je al een grote stap in de juiste richting zetten en op die manier je input onder controle houden.
Met output bedoel ik alles wat er buiten gaat. Dit gaat dan niet alleen over afval maar evengoed spullen die je geleend/gehuurd hebt, kadootjes, brieven voor op de post , documenten voor werk of school, enz.... Je kan een plaatsje voorzien in je huis vb bij de achterdeur of voordeur waar je je output-spullen sorteert en klaarzet. Zo staat er bij mij aan de voordeur een kastje met een aantal laden in. Daar verzamel ik alle spullen die naar kringwinkel moeten, dingen die mee naar werk moeten, geleende spullen die terug naar eigenaar moeten en kadootjes die klaarstaan voor de volgende gelegenheden. op die manier vergeet ik bijna nooit wat ik zou moeten meenemen.

3) Geef een vaste en logische plaats aan alle spullen in huis.
Dit doe je best in samenspraak met je huisgenoten. Want wat voor jou een logisch plaats is, kan voor je huisgenoten misschien niet logisch zijn. bespreek het en zoek een compromis waar iedereen tevreden mee is. Wanneer je eenmaal die vaste plaats hebt gevonden, oefen jezelf er dan in om de spullen ook steeds ook diezelfde plaats terug te leggen , zo snel mogelijk na gebruik. Werken je huisgenoten niet mee? Maak hen er dan vriendelijk attent op en leg uit waarom het voor jou belangrijk is dat dat ding terug op zijn juiste plaats wordt gelegd. Geef iedereen voldoende tijd om te wennen aan die nieuwe gewoonte of nieuwe (vaste en logische) plaats voor je spullen. Lukt het toch niet? Herbekijk het dan en zoek eventueel een andere plaats. Je kan er zoveel mee experimenteren als je wil. Let wel op dat je dingen niet elke maand van plaats gaat verzetten zonder je huisgenoten op de hoogte brengt. Dan is gans het idee van "vaste plaats voor alles" niet meer aanwezig 🙂

Ik pas deze drie regels al een hele tijd toe en het werkt ! Op voorwaarde dat ik goed blijf communiceren met mijn gezin en uitleg waarom en hoe.

Wil je graag een helpende hand bij het ontspullen? Dan kan je bij mij terecht voor  persoonlijke begeleiding bij het  ontspullen van één of meerdere plaatsen in je huis. Check gerust mijn aanbod pagina voor meer info over dit traject


Meer blog artikels

Afspraak bij de gynaecoloog
Er wordt geleefd in huis.
Laat hier een review achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

ontvang mijn blog in je mailbox